De Helmduiker heeft de beschikking over een nostalgische Siebe Gorman duikuitrusting. Deze uitrusting werd vroeger altijd het standaardpak genoemd. Dat wij kozen voor een Siebe Gorman uitrusting staat voor zichzelf, de Britten staan garant voor een stukje vakwerk en het ontwerp is al bijna 170 jaar oud!


Onze uitrusting bestaat uit een 6-bouts vertinde duikhelm, een standaardduikpak, riem met duikmes, loden duikschoenen, loden borst- en ruggewicht, een duikersradio, een 3 cilinder roterende duikershandpomp en natuurlijk de bijbehorende lucht- en communicatieslangen.

De duikhelm.
Deze bestaat ruwweg uit twee delen, het eerder genoemde corselet of borststuk en het helmgedeelte. Het corselet wordt aangesloten op het duikpak door een systeem van bouten en moeren. De duikhelm wordt door een bajonetsluiting weer op het corselet bevestigd. Op deze manier wordt een waterdichte afsluiting gecreëerd. De duiker blijft dus helemaal droog maar voor de "die hards" hebben we eventueel een lek duikpak…….) Uiteraard kan de duiker door enkele duikvensters naar buiten kijken en kan hij door middel van de aanwezige communicatie de wachtenden zijn ervaringen vertellen.


Het principe van de duikhelm is erg makkelijk, aan de ene kant komt er lucht in en aan de andere kant gaat de lucht eruit. Het aflaten van de lucht, ook wel afblazen genoemd, gaat voor een gedeelte mechanisch door een klep en een veer. Mocht er op deze manier niet genoeg lucht afgegeven worden dan kan de klep met het hoofd bediend worden. Op deze manier kan een helmduiker dus zijn eigen drijfvermogen bepalen………


De duikhelm weegt ongeveer 25 kilogram.

De duikershandpomp.
Een van de afwegingen die wij hebben gemaakt bij het samenstellen van de duikuitrusting is de keuze tussen een luchtfles met reduceerventiel of een echte handpomp. Uiteindelijk is de keuze op deze laatste gevallen en wel voor een heel specifieke reden. Ten eerste, het benadrukt de nostalgische manier van het duiken. Net als vroeger zijn er dus een paar helpers nodig die de pomp bedienen. De duiker die onder water is hoort bovendien het geluid van de samengeperste lucht de duikhelm inkomen. Echt nostalgisch dus. Ten tweede kunnen wij altijd zelf de hoeveelheid lucht blijven geven die op dat moment vereist is, dit in tegenstelling tot het gebruik van een bufferfles. Als hier de lucht op is dan is het einde oefening. Tevens wordt voorkomen dat er "geknepen"wordt bij grotere groepen………

De communicatie.
Wij maken gebruik van een Mark 9 duikerstelefoon. Met deze duikradio kunnen twee duikers tegelijkertijd met elkaar communiceren. De hele communicatie wordt aan de kant uitgeluisterd en desgewenst kan met vanuit de kant mee communiceren. De communicatie werk zodanig dat er een open verbinding is van de duiker naar de kant. Alles wat de duiker zegt wordt dus direct gehoord. Door gebruik te maken van een spreeksleutel wordt dit signaal onderbroken en kan naar de duiker gecommuniceerd worden. Verder bijzonderheden worden bij de briefing behandeld.

Het duikpak.
Deze is te vergelijken met een droogpak. Aan de bovenzijde van het pak is een dikke rubberen kraag bevestigd welke voor een waterdichte verbinding zorgt met het corselet.
Afgezien van een klein lekje worden de duikers niet nat. Men kan dus gewoon de kleren aanhouden of eventueel een wolletje aantrekken.

De gewichten.
De helmduiker gebruikt twee loodjes. Aan de achterzijde hangt een rugloodje waaraan een lange kruisriem is bevestigd. Aan de voorzijde hangt het borstloodje met daaraan een korte riem met gesp. Deze dient voor het aantrekken van de kruisriem. Bij het aantrekken van de riem onderscheiden de mannen zich altijd van de jongens…….


De loodjes hangen aan zogenaamde tepels, twee uitsteeksels aan de voorzijde van het corselet. Het gewicht van de loodjes is 16 kilogram per stuk.

De duikschoenen.
De lederen schoenen zijn uitgevoerd met een loden zool en de bekende koperen neus. De schoenen zijn 8 kilogram per stuk en als een duiker zich goed uittrimd zijn het juist de schoenen die de duiker op de bodem houden.

www.dehelmduiker.com 2014